Puhutko koiraa?

Koira käyttää päivittäisessa kanssa käymisessä ihmisten ja koirien kanssa erilaisia signaaleja, jotka tarkoittavat eriasioita, riippuen niiden yhdistelmistä. Koirien kehonkieli on yksinkertainen, koska erilaisia eleitä ja liikeitä on rajoitetu määrä. Se, että kuinka hyvin koira osaa käyttää näitä signaaleja, riippuu paljon yksilöstä, sekä siitä, kuinka paljon se on esimerkiksi tekemisissä muiden koira kavereiden kanssa, eli kuinka hyvin tämä yksilö osaa "puhua koiraa" ja viestiä muille omaa tunnetilaansa. Me ihmiset ollaan paljon vaikutettu joidenkin koirien osalla tähän, kaikilla ei ole esimerkiksi sellaisia korvia, häntää tai kuononpituutta, että mikroilmeetkin tulisivat selvästi esille. Näitä vain pitää osata lukea oikein, niin osaamme nähdä, mitä koira kaverilla on mielessä. Vaikka jotkut tietyt eleet, liikkeet ja ilmeet pääsääntöisesti tarkoittavatkin jotain tiettyä asiaa, se voi erota kovastikkin siitä, kun katsotaan kokonaisuutta eikä yksittäistä elettä.

No miltä rento koira näyttää? Iloinen koira heiluttaa rennosti luonnollisessa asennossa olevaa häntää. Alhaalla vispaava häntä tai ylöspäin törröttävä, jäykistynyt heiluva häntä ei ole rento merkki. Jos karvakaverilla on lupat korvat, ne ovat tyvestä kohollaan, pystykorvaisella ne ovat kiertyneet sivuun vähän sivuun tai ovat rennosti paikallaan. Tiukasti eteen suuntautuneet tai päätämyöten olevat korvat eivät kieli ilosta. Suu usein on hieman auki, kieli voi roikkua rennosti, koira saattaa jopa näyttää hymyilevältä. Keho on rentona ja koira liikkuu elastisesti sen ollessa hyväntuulinen.

Koira käyttää apuna mm. rauhoittavia eleitä, joilla koira haluaa rakentaa rauhaa ja välttää ristiriitoja. Alle olen eritellyt muutamia yleisimpiä eleitä ja missä näitä meillä esimerkiksi tapahtuu.

Katseen kääntäminen: koira kääntää katseensa sivulle pois mielestään uhkaavasta kohteesta. Ele voi olla hyvinkin huomaamaton, koska vain silmät liikkuvat.

Pään kääntäminen: koira kääntää päänsä sivulle (oikealle tai vasemmalle) joko nopeasti tai pitkäkestoisesti. Koira siis kääntää koko päänsä pois kohteesta jonka kokee olevan uhkaava.

Selän kääntäminen: koira kääntää ensin kyljen ja korostaa elettään kääntymällä selkä kohdetta kohti. Tällä eleellä usein koira ei halua että siihen kosketaan tai haluaa että sen läheltä mennään pois.

Kuonon nuolaisu: koira nuolaisee kuonoaan/huuliaan useaan kertaan. Koira voi tarjota tätä elettä jos yrität siirtää nopeasti koiraa, lähestyt koiraa nopeasti, puhut koiralle eikä se ymmärrä mitä sanot, toruessa koiraa.

Liehittely/pentumainen käytös:

Hännän heiluttaminen alhaalla:

Istahtaminen: koira istuu alas ja saattaa myös kääntyä pois kohteesta. Usein tämä näkyy koirapuistossa. Koira haluaa tilaa itselleen ja katsoa sivummalta ja muut jättävät sen rauhaan.

Haukottelu: koira haukottelee pitkäkestoisesti ja usein samalla äännellen. Erityisesti kotiintulo tilanteessa tai koira ei ymmärrä mitä siltä halutaan esimerkiksi koulutustilanteessa.

Kaartaen lähestyminen: koira lähestyy selkeästi kaartamalla eikä tuijota silmiin tai kohteeseen ja usein lisäksi haistelee maata. Koira kokee tarpeen rauhoitella henkilöä/ koiraa jota lähestyy ja samalla korostaa omaa uhattomuuttaan sillä, että ei ylitsekorostavan selvästi tule kohti.

Maan haistelu: koira haistelee intensiivisesti maata, vaikkei siinä kohtaa olisi mitään erityistä hajua. Tämä käytös voidaan luokitella tilanteesta riippuen myös sijaiskäyttäytymiseksi eli riippuu tilanteesta missä koira tätä elettä käyttää. Toisilleen uudet koirat usein lähestyvät toisiaan tällä tavalla.

Väliin asettuminen: koira voi mennä kahden ärhentelevän koiran väliin rauhoittamaan tilanteen tai yrittää hyppiä kahden halaavan ihmisen väliin rauhoittamaan tilanteen.

Sijaistoiminto: koira aloittaa jonkin toiminnon selviytyäkseen sitä ahdistavasta tilanteesta. Esimerkiksi alkaa haistelemaan maata, rapsuttamaan itseään, kaivaa maata tai ottaa esimerkiksi jotakin suuhunsa.

Itsensä rapsuttelu: koira istuu alas ja alkaa rapsuttamaan itseään. Kokee tarpeen rapsutukseen uhkaavassa, innostavassa tilanteessa tai sellaisessa tilanteessa missä ei ole varma miten tulisi toimia (sijaistoiminto).

Itsensä ravistelu: koira ravistelee voimakkaasti itseään. Kotiintulon yhteydessä tai lenkille lähtiessä voidaan usein havaita tätä elettä. Koira rauhoittelee itseänsä innostavan tilanteen tullessa. Meillä tätä tapahtuu erityisesti juurikin iltalenkille mennessä sekä kun ollaan hallin pihassa ja otan koiria pois peräkontinsta.

Tassun antaminen: ei pidä sekoittaa opetettuun tassun antamiseen. Koira ojentaa tassuaan hitaasti pitkitetysti ja usein myös samalla kääntää kääntää katsetta tai hienovaraisesti päätään. Yleinen esimerkiksi koiraa nopeasti rapsuttamaan menevän ihmisen kanssa.

Nyt kun pintapuolisesti avasimme koirien rauhoittavia eleitä, päästään aiheeseen karkoittavat eleet. Monesti olen törmännyt tekstiin, jossa koira puri yhtäkkiä tai varoittamatta ja minun on näihin kauhean vaikea uskoa, koska koira on saattanut antaa monen monta vihjettä mitä on tuleman, jos varoituksia ei uskota. Murina ei ole rauhoittava ele, mutta täytyy mainita se tässä samalla, kun kirjoitin siitä puremisesta. Koiran murina on oikeasti varoitus: "älä tule lähemmäksi tai puren". Ihmiset usein ymmärtävät koiran murinan väärin ja pitävät sitä huonona asiana. Ihmiset usein käskevät koiran lopettaa murisemisen ja olemaan hiljaa ja näin poistavat koiralta yhden karkoittavan työkalun. kimeä haukahdus on myös varoittava signaali, joilla koira viestii, että se kokee voimakasta ahdistusta.

Tällainen koiralle ahdistavaksi koituva tilanne voi esimerkiksi olla, jos koira pelkää liian rajusti leikkivää lasta tai vastaantulevaa koiraa.

Usein ahdistuneen tai pelokkaan koiran elekieli muuttuu jäykisteleväksi, se luimistaa korviaan päätä myöten, painaa häntää jalkojen väliin ja vetäytyy poispäin.Varoittava signaali on omistajalle merkki siitä, että koiran pitäisi voida päästä tilanteesta pois, tai tilanne täytyy purkaa muuten rauhallisesti. Ahdistavan tilanteen jatkuessa koira todennäköisesti puolustautuu puremalla.Koira varoittaviin signaaleihin ei tulisi suhtautua huonona käytöksenä tai varsinkaan rangaista niistä. Koira voi lakata käyttämästä signaaleja, jolloin sen itsepuolustus saattaa tulla täytenä yllätyksenä. Jos lemmikki joutuu käyttämään alla mainittuja signaaleja, se on ajettu aivan liian vaativaan tilanteeseen, josta sen pitää välittömästi päästä pois tai voida purkaa tilanne muuten rauhallisesti. Jos näin ei toimita, koira todennäköisesti viimeisenä keinonaan puolustautuu puremalla - ja kovaa. Vaikka koira ei purisikaan, se kokee voimakasta ahdistusta.

Korvien Luimistaminen päätä myöten:

Kumea murina tai terävä kimakka haukahdus:

Huulten nostaminen ja hampaiden näyttäminen:

Eteenpäin nojaaminen, uhkaavat asennot:

Tuijottaminen:

Näykkiminen:

Jäykistynyt kehonkieli: Koira juoksee jalat jäykkänä, sen häntä sojottaa ilmaan jäykkänä. Koira voi heiluttaa häntäänsä, muttei ilosta. Se mahtailee tällä hetkellä.

Paha Karman kennel
Kaikki oikeudet pidätetään 2024
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!